Translate

Friday, 18 April 2014

PERPADUAN KAUM MENCORAKKAN KESENIAN DI MALAYSIA.

Rakyat Malaysia terdiri daripada masyarakat yang berbilang kaum. Kaum Melayu, Cina dan India adalah tiga kaum yang terbesar dan setiapnya mempunyai kebudayaan tersendiri. Keadaan ini menjadikan Malaysia bermasyarakat majmuk. 

Malaysia bukan sahaja mempunyai masyarakat yang majmuk, malah boleh dikatakan majmuk dalam majmuk. Maksud majmuk dalam majmuk adalah setiap kaum di  Malaysia terdiri daripada pelbagai suku kaum. 
Misalnya, dalam masyarakat melayu, terdapat Orang Melayu Jawa, Minangkabau, Bugis sebagainya. Demikian juga dengan kaum cina seperti suku kaum Hokkien, Hailam, Kantonis, dan lain-lain lagi. Bagi kaum india pula tidak ketinggalan, terdiri daripada Tamil, Malayalam, Benggali dan lain-lain lagi
                                                                                                                                                       Perkara ini menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai penduduk yang berbilang kaum dan agama. Perbezaan budaya dan anutan ini telah mewujudkan unsur-unsur budaya dan adat resam yang pelbagai dan menjadikan budaya Malaysia amat unit dan berbeza dari negara-negara lain. :-)

2 comments:

  1. Walaupun setiap kaum mempunyai budaya yang berbeza-beza tetapi mereka sentiasa mempunyai tanda penghormatan terutama bagi agama masing-masing. Dengan itu jelaslah menunjukkan negara kita iaitu Malaysia hidup dalam keadaan aman dan damai atas daripada kerjasama semua kaum.

    ReplyDelete
  2. yea betul..Malaysia mempunyai pelbagai kaum.. iaitu kaum melayu,kaum cina dan kaum india..rakyat Malaysia semua ini adalah dibawah satu Bangsa Malaysia..

    ReplyDelete